Als je deze woorden leest heb je waarschijnlijk al een heel pad afgelegd. Je ervaart fysieke of geestelijke klachten of kampt met beknellingen die je geluk in de weg staan. Of misschien heb je geen van die klachten, maar mis je een bepaalde zin of verdieping in je leven. Het kan van alles zijn. Hoe dan ook voel je dat er meer moet zijn dan er nu is, maar kom je er in je eentje niet uit. Het goede nieuws is dat je de moed hebt gevonden hiernaar te kijken. Een cruciale stap op weg naar verandering.
Hieronder beschrijf ik enkele gevoelens. Doodnormale gevoelens die bij je menszijn horen, maar die ook kunnen doorslaan en dan je vrijheid beknotten. Als een of meer van deze teksten bij je resoneren, wil ik je uitnodigen om daar eens samen naar te kijken.
‘Ik voel me gestresst/uitgeput’
Je houdt vele ballen in de lucht, maar de laatste tijd lijkt het alsof je niet meer kunt ontspannen. Je tast steeds dieper in je reserves en raakt uitgeput. Je privéleven lijdt onder je werk, en je werk lijdt weer onder je privéleven. Als zulke stress te lang aanhoudt, trekt je lichaam vroeg of laat aan de noodrem. Je krijgt last van uitvalverschijnselen, slapeloosheid, piekeren, spanning in je lijf, angstklachten, etc. Je zit tegen een burn-out aan. Stress is een signaal. Het wil je één ding zeggen: doe rustiger aan én doe dingen anders. Ik laat je zien hoe je meer rust in je hoofd krijgt, prioriteiten leert stellen, belemmerende patronen doorbreekt en afrekent met nodeloos perfectionisme. Daarnaast reik ik je technieken aan om de balans te herstellen als het je te veel wordt. Zodat je weer meester wordt over jouw leven.
Mogelijke aanpak: onderzoek, meditatie, visualisaties, bewustzijnsoefeningen, ademhalingswerk …
Ik wil ontspanning > Contact
‘Ik voel me somber’
Je hebt last van stemmingswisselingen en bent al langere tijd somber. Iedereen heeft weleens een dip, maar dat gaat meestal vanzelf weer over. Soms echter blijven neerslachtigheid en negatieve gedachten ‘plakken’. Als niets je meer opvrolijkt en zelfs de liefde van naasten tekortschiet, kun je een ‘uitzichtloos’ gevoel krijgen. Dit kan een teken zijn van een (beginnende) depressie. Door met milde ogen naar je denkpatronen te kijken kun je hieruit komen en je levenskracht weer herstellen. De weg uit depressie is expressie. En mededogen. Uiteraard help ik je hier bij.
Mogelijke aanpak: meditatie, visualisaties, bewustzijnsoefeningen, journaling …
Ik wil genieten > Contact
‘Ik voel me angstig’
Angst hoort bij het leven. We zijn allemaal wel eens bang en dat is heel normaal. Het is een waarschuwingssignaal dat helpt om jezelf te beschermen. Maar soms werkt angst averechts. Hij is niet reëel meer, maar zit je in de weg. Bijvoorbeeld wanneer je angstig raakt voor alledaagse situaties zoals een gesprekje met een collega, het bezoeken van de supermarkt of het bijwerken van je administratie. Wanneer je situaties vermijdt om je angst uit de weg te gaan. Wanneer je jezelf steeds vaker verdooft met middelen om de week door te komen. Ik help je te kijken naar je angst als een energie die komt, maar ook weer gaat. En die steeds sneller gaat als hij de ruimte krijgt om zijn ‘dansje’ te doen. Angst is niets meer dan een conditionering of een ‘kleuring’ van je bewustzijn. Door hier aandachtig en met mildheid naar te kijken herwin je de controle over je leven weer.
‘Ik raak snel overprikkeld’
Je wordt regelmatig overweldigd worden door de prikkels van de wereld: gesprekken van collega’s, stadsrumoer, verkeerslawaai, burengerucht, drukte in winkels of op feestjes. Sociale contacten zijn leuk, maar ook erg vermoeiend. Je moet je regelmatig even terugtrekken in jezelf om ‘de wereld’ weer aan te kunnen. Komen deze patronen je bekend voor, dan kun je misschien als hooggevoelig getypeerd worden. Hooggevoeligheid kan voelen als een last, maar het is ook een kracht. Je geniet intenser van kunst of natuur en hebt vaak diepgaande contacten. Je hebt een antenne voor mensen en situaties waardoor je nuances ziet die anderen missen. Je kunt je goed in anderen verplaatsen. De vraag is dan ook niet ‘hoe kom ik van mijn overgevoeligheid af?’, maar hoe kan ik mijn gevoeligheid optimaal inpassen in mijn leven? Je kunt niet de wereld veranderen, maar wel de manier waarop je er mee omgaat. Daarnaast kun je weerstand opbouwen zodat je minder snel overweldigd wordt door prikkels. Ik help je daar graag bij.
Mogelijke aanpak: meditatie, visualisaties, bewustzijnsoefeningen, ademhalingswerk, analyse van dieet en levensstijl …
‘Ik word knettergek van geluid’ (triggers)
Je zit in een kantoortuin en je collega haalt een zak crackers uit haar tas. Je verstijft. Je partner eet een kippenpootje en likt zijn vingers af. Je krijgt een opvlieger. Iemand tikt onophoudelijk met een pen op zijn bureaublad. Je begint te zweten. Een kind aan het belendende tafeltje haalt voortdurend zijn neus op. Iets in jou wil schreeuwen. Iets in jou wil de boel omver trappen. Iets in jou begrijpt niet dat mensen zo lomp en zo ongevoelig kunnen zijn. Maar je houdt je in. Je bent boos. En je schaamt je. Om je neurose. En om je boosheid op mensen die eigenlijk niets fout doen. Als je je herkent in deze patronen, is de kans aanzienlijk dat je een misofoon bent. Misofonie is een pas recent beschreven aandoening die een enorme impact kan hebben op je leven. En op het leven van de mensen om je heen. Door met aandacht en mildheid te kijken naar deze gevoeligheid én de manier waarop je deze naar anderen uit, kun je nieuwe ruimte scheppen voor jezelf. En vindt je ontspanning in de spanning.
Misofonie is een hardnekkige aandoening (ik spreek uit ervaring), maar er valt veel winst te boeken. Misofonie en levensgeluk sluiten elkaar zeker niet uit. Maar er valt wel werk te verzetten. Het werkt het beste als we daarbij ook je naasten (partners, kinderen, ouders) betrekken. Samen kijken we naar manieren om om te gaan met je gevoel en om vastgezette energie weer te laten ‘stromen’.
Mogelijke aanpak: meditatie, visualisaties, bewustzijnsoefeningen, ademhalingswerk, groepssessies met familieleden en partners …
‘Ik hoor er niet bij, ik voel me eenzaam’
Iedereen voelt zich wel eens alleen. Maar je voelt je eenzaam als je het gevoel hebt dat je niet in verbinding bent met anderen. Je eenzaam voelen heeft niet per se te maken met hoeveel mensen je kent of hoeveel mensen er in de buurt zijn. Eenzaamheid is bijvoorbeeld het gevoel dat anderen niet om je geven, of dat er niemand naar je omkijkt. De een voelt zich sneller eenzaam dan de ander. Misschien ben je geneigd om de dingen negatief te zien, of maak je moeilijk contact. Samen onderzoeken we hoe jij je eenzaamheid kan doorbreken. En we hernieuwen de relatie met de belangrijkste persoon in je leven: jijzelf.
Mogelijke aanpak: meditatie, visualisaties, bewustzijnsoefeningen, ademhalingswerk …
Ik wil verbinding > Contact
‘Ik loop telkens vast’
Heb je het gevoel dat iedereen vooruitgaat in het leven, behalve jij? Dit is een rotgevoel, maar klopt het wel? Is het echt waar? Je hebt een doel voor ogen, je wilt jezelf blijven ontwikkelen en vooral niet stilstaan. Maar je wilt ook gelukkig zijn met waar je al bent. Deze schijnbare tegenstrijdigheden kunnen je moedeloos maken. Om echt vooruit te kunnen is het zaak om eerst bij jezelf stil te staan. Jezelf de ruimte geven om te voelen hoe het met je gaat. Om te ervaren waar er spanning, en eventueel pijn, in je lichaam zit. Om weggestopte gedachten of gevoelens weer de ruimte te geven. Door écht contact te maken met jezelf – fysiek, emotioneel en mentaal – maak je de weg voor jezelf vrij. Ik ben daarbij graag je wegwijzer.
Mogelijke aanpak: visualisaties, bewustzijnsoefeningen, schrijfopdrachten …
Ik wil weten wat mij te doen staat > Contact
Voor coaching mbt adhd verwijs ik door naar mijn zoon Tim Gubbels. Je kan uiteraard ook direct contact met hem opnemen op www.adhdmastery.nl