Je wordt regelmatig overweldigd worden door de prikkels van de wereld: de stress van je job, je uitpuilende inbox, vergaderingen, drukke collega’s, stadsrumoer, verkeerslawaai, burengerucht, drukte in winkels of op feestjes. Sociale contacten zijn leuk, maar ook erg vermoeiend. Je moet je regelmatig even terugtrekken in jezelf om ‘de wereld’ weer aan te kunnen. Komen deze patronen je bekend voor, dan kun je misschien als hooggevoelig of HSP (highly sensitive person) getypeerd worden.

Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen. Daar is niets mis mee. Sterker nog, gevoeligheid is een kracht waardoor je je goed in anderen kunt verplaatsen. Waardoor je dingen ziet die de gemiddelde mens ontgaan. Waardoor je toegang hebt tot diepere lagen van creativiteit. Maar in een samenleving die met de dag lawaaiiger en extraverter wordt, lijkt het soms eerder een handicap.

Laten we dit gelijk vergeten. Hoogsensitiviteit is geen handicap. En zeker geen ziekte. Hoogsensitiviteit zegt iets over de manier waarop je brein prikkels van buiten verwerkt. Als hoogsensitief mens sta je gewoon wat gevoeliger afgesteld dan normale of ‘neurotypische‘ mensen. Net zoals een Formule 1-wagen gevoeliger staat afgesteld dan een dieselauto. Gevoeligheid is niet goed of slecht, het is gewoon hoe jij bent.

Jij bent helemaal goed bent zoals je bent. Je staat alleen wat gevoeliger afgesteld. Hoe geef je nu je leven vorm met deze kennis?

Met hoogsensitiviteit valt uitstekend te leven. Sterker nog, hoogsensitiviteit is een talent om méér uit het leven te halen. Mits je accepteert dat je niet zo hoeft te zijn als anderen.

Ik leer je omgaan met je gevoeligheid zodat je minder snel uitgeput raakt door de eisen die de wereld aan je stelt. Zodat je beter aangeeft wat je grenzen zijn en ruimte creëert om dat te doen wat jou inspireert. Hiertoe besteden we onder andere aandacht aan je lichaam, je communicatie en je bewustzijn.

Hoe pakken we dit aan?

Ontspanning. HSP-ers verkeren vaak in een permanente staat van waakzaamheid. Alsof je in de loopgraven staat, voortdurend bedacht op een aanslag. Deze spanning vermindert je weerstand en maakt je bevattelijk voor kwalen. Door ontspannings- en meditatietechnieken bouwen we weerstand op. Je wordt robuuster. Ontspanning is je eerste verdedigingslinie.

Verbinding. Veel van de beknelling rond hoogsensitiviteit komt voort uit een gebrek aan begrip van de omgeving. Daarom is verbindende communicatie zo belangrijk. Als anderen weten hoe jij je voelt hoeft jouw gevoel geen probleem te zijn. Als je zegt ‘ik moet even een ommetje maken, want ik raak overprikkeld’ creëer je begrip voor jouw gevoel. Als je je spanning echter opkropt en korzelig wordt (‘Heeft hij of zij nou nog niet in de gaten dat ik op mijn tandvlees loop?’) ga je uit de verbinding. Verbindend communiceren werkt helend voor de band met je naasten.

Belemmerende overtuigingen. Hoogsensitieve mensen zijn vaak erg bezig met wat anderen van hen vinden. En vinden het moeilijk om op te komen voor hun eigen gevoel. Ze staan vaak voor anderen klaar, maar vergeten zichzelf. Maar hoe kun je wat voor een ander betekenen als je niet eerst goed voor jezelf zorgt?

Bewustwording. Ons bewustzijn is het belangrijkste wat er is. Het is de ruimte waarin alles zich ontvouwt. Veel van het lijden dat gepaard gaat met je hoogsensitiviteit komt doordat je je identificeert met je emoties. Je valt samen met je angst, je verdriet of je ergernis. Hierdoor vernauwt je bewustzijn zich en verkramp je. Door aandachtig en met mildheid te kijken naar deze identificatie creëren we ruimte in jouw bewustzijn. Jij bent niet je angst, je verdriet of je ergernis, maar het zijn ‘energieën’ die in jou verschijnen en ook weer vertrekken. Hoe meer je dit realiseert, hoe meer je ontspant.

Hoogsensitiviteit heeft een grote invloed op hoe jij je leven ervaart, maar het kan ook een ingang zijn naar een diepere aanvaarding van wie jij werkelijk bent en wat jij werkelijk wil. Er is geen enkele reden om een minder bevredigend leven te leiden als gevolg van je hooggevoeligheid.

Als HSP-coach ga ik hierover graag met je in gesprek. Hartelijke groet, Koen

Meer weten?