Oefenen in zijn

Wijzen uit alle tijden zijn het over één ding roerend eens: lijden komt vooral voort uit ons denken.

Het gaat er niet om wát er gebeurt, maar hoe je er tegenaan kijkt – Epictetus

Alles hangt af van hoe we tegen dingen aankijken, niet hoe ze werkelijk zijn – Carl Jung

Het zijn gedachten die onze werkelijkheid kleuren. Een verliefdheid geeft de wereld gloed. Afwijzing maakt precies diezelfde wereld kil. Soms kan de tegenslag zich zo opstapelen dat je het niet meer ‘ziet zitten’. Zonder je hiervan bewust te zijn schiet je in een kramp. Je verliest je mentale souplesse. Je vereenzelvigt je met je problemen. Je ‘hebt’ ze niet meer, maar je ‘bent’ ze. Dit leidt tot gevoelens van beklemming. Stress. Eenzaamheid. Angst. Depressie.

De psychiatrie zegt dat dit komt door een chemische onbalans. Stofjes in je hoofd. Dit is de halve waarheid. Die stofjes in je hoofd zijn vrijwel altijd een gevolg. Een gevolg van een onbalans in je bewustzijn.

Het goede nieuws is dat we dit weer kunnen herstellen. Door een besef van ruimte aan te kweken. Door je steeds weer opnieuw te realiseren dat je niet je gedachten bent, of je gevoelens, maar datgene wat zich bewust is van die gedachten of die gevoelens.

Laat dit eens inwerken:
Jij bent datgene wat zich bewust is van je gedachten en gevoelens.

Jij bent ruimer dan je gevoelens en je gedachten. Ruimer dan je zintuiglijke of fysieke sensaties. Al die zaken verschijnen in jou. In jouw bewustzijn, wat dat ook is. En hoe meer contact je daarmee maakt, hoe minder negatieve ervaringen gaan ‘knellen’. Dit kun je oefenen.

Mocht je denken ‘ik heb helemaal geen tijd om te oefenen’, realiseer je dan dat dat zo’n beetje alles is wat we doen. We brengen een eeuwigheid in de schoolbanken door. We scholen ons bij voor ons werk. Beulen ons af in de sportschool, oefenen ons blauw op onze backhand, het nemen van strafschoppen of het aanslaan van een G-akkoord. We proberen voortdurend beter te worden. Het enige wat we eigenlijk nooit oefenen is ons bewustzijn. Terwijl dat het belangrijkste is dat er bestaat. Alles wat onze ervaringen kleur geeft, de liefde mooi maakt, werk zin geeft, wijn als wijn doet smaken en een kus als een kus, ja, alles wat ons mens maakt, vindt plaats in ons bewustzijn. Het is onze essentie. Zou dat niet het eerste moeten zijn wat je op orde brengt?

Hieronder vind je oefeningen om te zijn met wat is. Probeer ze eens uit.